Τη λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρέδωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στη λίστα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διαρθρωτικές αλλαγές, κ.α.

 

Ειδικότερα, στον τομέα της αγοράς, το υπουργείο στάθηκε στην αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, για τον έλεγχο των συνθηκών ανταγωνισμού, για την οποία αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον Οργανισμό, αλλά και στην εφαρμογή αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

 

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων εισόδου νέων επιχειρήσεων σε αγορές (τα οποία περιορίζουν τον ανταγωνισμό), με την υπογραφή σχετικών κανονιστικών διατάξεων από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, που έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους στην αγορά.

 

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την ανάγκη ανάσχεσης της ύφεσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, κάτι που, όπως τονίστηκε, προϋποθέτει την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

 

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, οι μήνες που ακολουθούν είναι οι πιο κρίσιμοι για την επίτευξη του στόχου αυτού και το κρίσιμο ζήτημα είναι η εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών και η άρση των εκκρεμοτήτων, που διαιωνίζονταν από τις παρεμβάσεις ομάδων πίεσης. «Έχουμε πόλεμο και ορισμένοι νομίζουν ότι βλέπουν πυροτεχνήματα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.