Για πρώτη φορά από την έξαρση της κρίσης και μετά, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δημιουργώντας μια απροσδόκητη αισιοδοξία στην ευρωπαϊκή αγορά. Βέβαια, από όλο το κλίμα και πάλι η Ελλάδα ήταν η μεγάλη απούσα...

Ο Ντράγκι βγήκε σήμερα και υπερασπίστηκε ανοιχτά το ευρώ, λέγοντας πως θα το προστατεύσει με κάθε κόστος,  δήλωση που πρασίνησε τα ταμπλώ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.


Συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι είπε: «Εντός του πλαισίου της εντολής μας, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό».

"Στο βαθμό που το μέγεθος των ασφαλίστρων κινδύνου για το κρατικό χρέος (το κόστος δανεισμού) δυσχεραίνει την λειτουργία των καναλιών μετάδοσης κι εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, εισέρχεται στο πεδίο της εντολής μας", είπε ο Ντράγκι κι αμέσως σε Παρίσι, Μιλάνο, Φραγκφούρτη, Μαδρίτη  οι δείκτες έπαιρναν την ανιούσια.

Η ανάσα αυτή κράτησε και μέχρι το κλείσιμο των αγορών, με αποτέλεσμα ο Ντράγκι να λάβει τα εύσημα των αναλυτών.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η συνεδρίαση της Wall Street άνοιξε με ενθουσιασμό, αφού βρέθηκε να κερδίζει έως και 200 μονάδες, πορεία που διατηρείται μέχρι τώρα.

Όμως, στην Αθήνα τα πράγματα ήταν τελειώς διαφορετικά. Ο Γενικός Δείκτης πολύ λίγο συγκινήθηκε από τα λεγόμενα του Ντράγκι, καθώς γύρισε σε θετικό έδαφος με ένα αναιμικό ποσοστό της τάξης του +0,03%, που ανά στιγμές αυξανόταν.

Και αυτό για λίγο, διότι η ημιθανής συνεδρίαση γύρισε ξανά σε αρνητικό έδαφος, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 583,20 μονάδες και απώλειες 0,83%.

Τι συνέβη στην Αθήνα λοιπόν;

Απλώς οι αναλυτές δεν ξεχνούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον μοιάζει να μην υπάρχει καθόλου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο πνέει τα λοίσθια και χρειάζεται μια γερή τονωτική ένεση. Ας ελπίσουμε η επίσκεψη Μπαρόζο να καταφέρει να κάνει κάτι καλύτερο από τον Μάριο Ντράγκι...