Το ενδεχόμενο ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός του Μνημονίου να απαιτεί πρόσθετες χρηματοοικονομικές ροές μελετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ διαμηνύει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όταν το Ταμείο θα ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που όντως απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εξαιτίας των παρατηρούμενων αποκλίσεων σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το Ταμείο ζητά αυτή να καλυφθεί από την ΕΕ.

«Αναμένουμε ότι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ουσιαστική διαπραγμάτευση της τρόικας με την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι ενδεχόμενες αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για την Ελλάδα θα χρειαστούν νέα χρηματοδότηση.

Σε ερωτήσεις για το αν εξετάζονται σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, για τη συμμετοχή του «επίσημου τομέα» και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Χόλεϊ απέφυγε να απαντήσει, προσθέτοντας ωστόσο ότι ανέκαθεν, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί μέρος της συζήτησης που διεξάγει το ΔΝΤ.

Τέλος, ο κ. Χόλεϊ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα ολοκληρώσουν τις επαφές τους, στην παρούσα φάση, οι απεσταλμένοι της τρόικας στην Αθήνα και πότε θα επιστρέψει ο Πολ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, ενώ σε αρκετές ερωτήσεις που αφορούσαν επί μέρους ζητήματα δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις.