Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, έχει αφήσει μερικά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο και την διαχείριση της υλοποίησης των πολύ συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μπαρόζο στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στάθηκε σε δύο φλέγοντα ζητήματα, ζητώντας παράλληλα την άμεση εφαρμογή τους.


Το πρώτο είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτόν τομέα, ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόγραμμα.


Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο ευρωπαίος  κορυφαίος παράγοντας είναι η επίσπευση των κρατικοποιήσεων.  Το «αγκάθι» όσων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών έχουν γίνει μέχρι τώρα παραμένει σε αδράνεια, παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί από το πρώτο κιόλας πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώσει.

Σε ό,τι αφορά της αποκρατικοποιήσεις, προκύπτουν καίρια και κρίσιμα ερωτηματικά για τα οποία θα πρέπει να δοθεί άμεση απάντηση.

Στη συνάντηση με τον Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, που αφορά ένα χρονικό περιθώριο που λήγει στα τέλη του Αυγούστου.

Αν και κρίνεται αναγκαίο, ωστόσο το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων οφείλει να επαναπροσδιοριστεί, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά.

Και για να το θέσουμε απλά:

Αν στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η πώληση των κρατικών οργανισμών σε Έλληνες επιχειρηματίες,  θα πρέπει πρωτίστως να επιλυθούν βασικά ζητήματα που δυσχεραίνουν την εξαγορά.

Και αυτό γιατί  οι τράπεζες έχουν «στεγνώσει» αφού είναι πασίδηλο ότι δεν υπάρχει ρευστότητα και είναι απίθανο κάποιος έλληνας επιχειρηματίας  να καταφέρει να αγοράσει κάτω από τέτοιες συνθήκες μια δημόσια επιχείρηση.

Επιπλέον, οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς με τις απώλειες κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων  δεν ευνοούν την οποιαδήποτε ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αν έχει λοιπόν υπόψη της η κυβέρνηση να προσελκύσει Έλληνες και όχι «στημένους» επενδυτές από το εξωτερικό θα πρέπει να δώσει παράταση χρόνου στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταφέρει με νομοθετήματα στη Βουλή να καταπολεμήσει αρχικά την δαιδαλώδη γραφειοκρατία και κυρίως να ενισχύσει τις τράπεζες προκειμένου να μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στους ιδιώτες.
 
Άγγελος Ανδρέου