Φόβους για ανατιμητικό κύμα στα τρόφιμα από το φθινόπωρο πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών σε σιτηρά, σόγια, καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που αποτελούν πρώτη ύλη για αρτοσκευάσματα και ζωοτροφές και επομένως ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε κρέας και γαλακτοκομικά, προκαλώντας συναγερμό σε κυβερνήσεις και ειδικούς.

Σύμφωνα με τα «Νέα», έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι ότι παραγωγοί σιτηρών θα καθυστερήσουν να πωλήσουν τη σοδειά τους περιμένοντας να ανέβουν κι άλλο οι τιμές.

Πίσω από το πρωτόγνωρο αυτό ράλι, που έχει εκτινάξει σχεδόν κατά 30% τις τιμές του σιταριού μέσα σε έναν χρόνο, βρίσκεται η ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες δημητριακών των ΗΠΑ από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών. Ειδικοί της βιομηχανίας τροφίμων που μιλούν στους Financial Times εκφράζουν φόβους ότι η άνοδος των τιμών θα εκδηλωθεί στην πλήρη της έκταση από το φθινόπωρο και τελικά μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη και από εκείνη της διατροφικής κρίσης του 2007-2008. Διότι η καταστροφή από την ξηρασία είναι πραγματικό γεγονός, ενώ το ράλι τιμών του 2008 είχε καθαρά κερδοσκοπικά κίνητρα.

Σε δημοσίευμά της μάλιστα η εφημερίδα, με τίτλο «Στη λίστα με τα είδη πολυτελείας σύντομα το χοιρινό και το κοτόπουλο», φιλοξενεί δηλώσεις του γενικού διευθυντή της μεγαλύτερης παγκοσμίως βιομηχανίας παραγωγής χοιρινού κρέατος, που προειδοποιεί πως «η συνεχιζόμενη άνοδος των διεθνών τιμών σημαίνει πως το μοσχαρίσιο κρέας θα γίνει πολύ πιο ακριβό, το ίδιο και το χοιρινό, ενώ από κοντά ακολουθούν και οι τιμές στο κοτόπουλο»

Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί ανατιμητικές τάσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, εκφράζονται ωστόσο ανησυχίες ότι αυτό, αργά ή γρήγορα, θα συμβεί. Ηδη αποδέκτης των παραπάνω φόβων από τις ενώσεις κτηνοτρόφων, χοιροτρόφων και πτηνοτρόφων έγινε προ ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης σε συνάντηση που είχε μαζί τους. Εκεί του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την άνοδο των πρώτων υλών στις ζωοτροφές, δηλαδή του καλαμποκιού και της σόγιας, αφού η Ελλάδα είναι χώρα εισαγωγής (από ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή).

Εφόσον οι κτηνοτρόφοι συνεχίσουν να βρίσκουν στο εμπόριο όλο και πιο ακριβές ζωοτροφές, θα αναγκαστούν να τις περάσουν στο κόστος τους.