Δραστικές μειώσεις που θα ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 40% στα πρόστιμα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μείωση στο ύψος των προστίμων αποτελεί, μεταξύ άλλων, πρόταση του ΤΕΕ η οποία φαίνεται ότι συνάντησε γόνιμο έδαφος στην νέα κυβέρνηση και κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Μια γενναία μείωση του προστίμου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει επικοινωνιακά και θα φέρει γρήγορα ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Επίσης, εκτιμάται ότι θα δώσει και πολιτικά οφέλη αφού θα φανεί σαν κίνηση με κοινωνικό προσανατολισμό που θα δώσει «φτηνή» λύση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και ειδικά σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.


Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση σε κεντρικό επίπεδο και ότι θα αντιμετωπιστεί συνολικά, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω δραστικές αλλαγές στο νόμο.


Από τα πάνω από ένα εκατ. αυθαίρετα που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλη τη χώρα, στη διαδικασία της τακτοποίησης, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη της, έχουν μπει μόλις 370.000 περίπου ιδιοκτησίες. Μια μεγάλη μερίδα αυτών, πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν εισέλθει στα δημόσια ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο έχει λαμβάνειν από τις δόσεις όσων ήδη τακτοποιήθηκαν τουλάχιστον επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ περίπου.


Aυτή τη στιγμή η διαδικασία για την τακτοποίηση έχει «κολλήσει» αφού μετά και τις πολλές παρατάσεις, τις πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις στο νόμο και κυρίως την ασάφεια που έχει επικρατήσει, οι πολίτες πλέον? δεν βιάζονται. Η νέα παράταση λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου άλλα στο υπουργείο και στο ΤΕΕ το οποίο «τρέχει» την ηλεκτρονική διαδικασία, δεν αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει σοβαρή ανατροπή στην υφιστάμενη εικόνα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ίδιοι οι μηχανικοί δεν προχωρούν τις αιτήσεις καθώς εκκρεμούν ακόμη, όπως αναφέρουν, πολλές διευκρινήσεις. Περιγράφουν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ενώ μπήκαν αρχικά στη διαδικασία, δεν προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων, προτιμώντας να μείνουν στη παρανομία ή να περιμένουν κάποια ενδεχόμενη αλλαγή στο νόμο ή παράταση της διαδικασίας.


Πηγή: taxheaven.gr/Ημερισία