«Αν η ζώνη του ευρώ εκραγεί, οι λόγοι θα είναι πολιτικοί και κοινωνικοί, όχι οικονομικοί», δηλώνει στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο η Γαλλίδα οικονομολόγος 'Αν Μπενασί-Κερέ.


Η Μπενασί-Κερέ, διευθύντρια του κέντρου οικονομικών ερευνών Cepii, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της Ρώμης, προσθέτει ότι «από μια ενδεχόμενη διάλυση της ζώνης του ευρώ, η Γερμανία έχει μόνο να χάσει».

«Οι κυβερνήσεις ως τώρα επικεντρώθηκαν υπερβολικά στην οικονομική πλευρά του θέματος και παρουσιάσθηκαν ενώπιον της κοινής γνώμης με σχέδια για τραπεζικές ενώσεις τα οποία δεν μπορεί να κατανοήσει ο κόσμος», τονίζει.

«Σε λίγο, θα φτάσουμε στον κορεσμό μέτρων λιτότητας, μέτρων εξυγίανσης των προϋπολογισμών. Αλλά η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε έκρηξη, κυρίως λόγω των ποσοστών ανεργίας, που σε ορισμένες περιοχές και ηλικίες, αγγίζουν το 50%. Ήρθε η στιγμή να επικεντρωθούμε στις κοινωνικές διαστάσεις της διάσωσης του Ευρώ», υπογραμμίζει η Γαλλίδα οικονομολόγος.

«Διότι στην παρούσα φάση ο κόσμος έχει δίκιο όταν πιστεύει ότι με την προτεραιότητα που δίνουν στα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης, οι κυβερνήσεις, τελικά προστατεύουν περισσότερο τους πιστωτές απ' ό,τι τους εργαζόμενους», προσθέτει η Μπενασί-Κερέ.