Άστραψε και βρόντηξε ο πρέοδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη του στην Sueddeutsche Zeitung, εξαπολύοντας πυρά εναντίον της στάσης των Γερμανών απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης.


«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;», αναρωτήθηκε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Γιουνκέρ, προσθέτοντας πως οι Γερμανοί πολιτικοί θυσιάζουν την ευρωζώνη στο βωμό της εσωτερικής κοινής γνώμης.

 «Όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζονταν, εάν η Ελλάδα αποκλειόταν από το κοινό νόμισμα ή αφηνόταν να χρεοκοπήσει, πολύ απλά δεν έχει αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες της κρίσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μάλιστα κατηγορεί τους Γερμανούς για έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας:

«Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ χρονοτριβεί και αρνείται την πειθαρχία στον δημοσιονομικό τομέα. Όλα αυτά δεν ισχύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο και η κ. Μέρκελ δεν σκέπτεται μόνο τη χώρα της, όπως την κατηγορούν πολλοί στη Γαλλία. Απαιτείται περισσότερη σοβαρότητα».

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται με ιδιαίτερη ανησυχία στα «ξεχασμένα εθνικά αντανακλαστικά», τα οποία, όπως εκτιμά, δεν είχαν καθόλου ξεχαστεί. «Ο τρόπος με τον οποίο τα γερμανικά ΜΜΕ και άλλοι επαρχιώτες πολιτικοί επιτίθενται στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί, όπως και η βίαιη αντίδραση από την Ελλάδα με τα ναζιστικά σύμβολα. Αν δεν υπήρχαν από την αρχή λάθος διατυπώσεις, τα πράγματα δεν θα είχαν εξελιχθεί έτσι», δηλώνει και αναγνωρίζει ότι «ένας Έλληνας και ένας Ισπανός, οι οποίοι εργάζονται για τον βασικό μισθό ή βλέπουν τη σύνταξή τους να μειώνεται, ζουν με το αίσθημα της αδικίας». Τονίζει, μάλιστα, ότι «πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό στους ανθρώπους εκεί».

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο Γιούνκερ. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», συμπληρώνει και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.