Σήμερα εκπνέει επισήμως η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους εναπομείναντες 600.000 περίπου φορολογουμένους, οι οποίοι υπό τον φόβο του τι θα κληθούν να πληρώσουν, αποφεύγουν να πατήσουν το τελευταίο «κλικ» στο Taxisnet προκειμένου να αποστείλουν τη δήλωση τους.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πάνω από 150.000 δηλώσεις έχουν συμπληρωθεί στα συστήματα του Taxisnet, χωρίς όμως να έχουν υποβληθεί και αποσταλεί στο σύστημα.
 

Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος φόρος που έχει διαμορφωθεί για τις συνολικά 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις βρίσκεται στα 1600 ευρώ περίπου, με εpτά στις δέκα δηλώσεις να είναι χρεωστικές.
 

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται στοn φόρο αυτό καθαυτό, αλλά στο γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα γίνει η καταβολή του φόρου σε δέκα δόσεις.
 

Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για υποχρεωτική καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι τέλος Ιουλίου, δήλαδή σήμερα, προκειμένου να ισχύσουν οι 9 ισόποσες δόσεις μέχρι τέλος του Φλεβάρη του 2013.


Ωστόσο, η προθεσμία της υποβολής λήγει την ίδια μέρα με την λήξη της καταβολής της πρώτης δόσης, ενώ ερωτήματα εγείρονται για το τι ακριβώς θα γίνει με όσους υποβάλλουν σήμερα τη δήλωση τους.
 

Το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές πως όλες οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα χάσουν το μπόνους του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει έως και 500 ευρώ αρχικό φόρο, συν το 1,5% επί του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.
 

Πάντως, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, έχει δοθεί μια σιωπηρή παράταση, αφού όπως διαμηνύουν αναλόγως της ροής της υποβολής των δηλώσεων, δεν πρόκειται να κλείσουν αμέσως το σύστημα με την εκπνοή της προθεσμίας.
 

Εξάλλου, χθες το πρωί και για δύο ώρες, κανείς φορολογούμενος δεν μπόρεσε να υποβάλει δήλωση, αφού το σύστημα είχε «πέσει». Όπως διευκρινίστηκε δεν επρόκειτο για «κοσμοσυρροή» αλλά για ηλεκτρολογικό πρόβλημα.