Με συνεχείς διαβουλεύσεις ευρωπαίοι, αλλά και αμερικανοί πολιτικοί προσπαθούν να σώσουν την ευρωζώνη από την κρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξή της. Σ΄ αυτό το πλαίσιο τίθενται οι επαφές Γκάιτνερ στη Γερμανία.

Η συνάντηση Βόφγκανγκ Σόιμπλε και Τίμοθι Γκάιτνερ πραγματοποιήθηκε στο Ζιλτ της Βόρειας Θάλασσας ύστερα από αίτημα του αμερικανού υπουργού Οικονομικών. Ο λόγος είναι προφανής. Κατά την άποψη των ΗΠΑ το Βερολίνο κάνει λίγα για να αποτρέψει μια όξυνση της ευρωκρίσης. Την ώρα που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα FED έχει διαθέσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, η ΕΚΤ ανέστειλε την άνοιξη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Και είναι κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι αντίθετοι προς την παρέμβαση της ΕΚΤ.
 

Όμως οι προτάσεις Γκάιτνερ του στυλ «πλημμυρίστε τις αγορές με χρήμα», τις οποίες μεταφέρει, όπως όλα δείχνουν και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντικατοπτρίζουν και πολιτικά συμφέροντα. Το Νοέμβριο διεξάγονται εκλογές στις ΗΠΑ. Από το 1948 δεν έχει επανεκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ με τόσο άσχημα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Ο Μπάρακ Ομπάμα κάνει συνεπώς τα πάντα για να ενισχύσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και οι αρνητικές επιπτώσεις της ευρωκρίσης στην αμερικανική οικονομία του δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα χωρίς να αποκλείεται να του στερήσουν εν τέλει την προεδρία.


Μια κυβέρνηση, δύο απόψεις


Η συνέντευξη Γιούνκερ στην Süddeutsche Zeitung, στην οποία προειδοποιεί για διάλυση της ευρωζώνης και κατηγορεί γερμανούς πολιτικούς ότι προεξοφλούν την αποτυχία της Ελλάδας προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία. Εκτός από τους πολιτικούς συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι απέρριψαν τις κατηγορίες, μερίδα του γερμανικού τύπου στηρίζει τις απόψεις του προέδρου του Eurogroup.

Με την κριτική σε γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ευκρίση για να κάνουν εσωτερική πολιτική, συμφωνεί για παράδειγμα σχόλιο της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, το οποίο επισημαίνει: «Είτε θα περιμένουμε την αξιολόγηση της τρόικας, είτε θα ταχθούμε εκ προοιμίου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας, όπως κάνουν Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελεύθεροι. Ο κυβερνητικός συνασπισμός όμως εμπεριέχει και εκφράζει σήμερα και τις δύο απόψεις ταυτόχρονα. Και όταν ερωτάται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την θέση της κυβέρνησης, λέει ότι ο Φίλιπ Ρέσλερ εκφράζεται στο ζήτημα της Ελλάδας ως αρχηγός κόμματος».


Πηγή: dw.de