Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και κορυφαία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζουν την πιθανότητα χορήγησης απεριόριστης «δύναμης πυρός» στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ESM, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

 

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η πρόταση ορισμένων χωρών είναι όταν τεθεί ο ESM σε λειτουργία να μπορεί να λαμβάνει πιστώσεις χωρίς όριο από την ΕΚΤ. 


Το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει για το μηχανισμό στήριξης τη μαζική αγορά ομολόγων χωρών όπως της Ισπανίας ή της Ιταλίας. Με την τεχνητή ζήτηση θα μειωθούν, τουλάχιστον θεωρητικά, τα επιτόκια που οι κυβερνήσεις προσφέρουν στους επενδυτές.
 

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank απορρίπτουν την ιδέα αυτή διότι θεωρούν ότι ενισχύει τον πληθωρισμό, απειλεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και παραβιάζει ενδεχομένως τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
 

Η πρόταση για την «πρόσβαση» του ESM στα κεφάλαια της ΕΚΤ αναμένεται να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, διότι τόσο η συμπολίτευση Φιλελευθέρων και Χριστιανοκοινωνιστών όσο και μεγάλη μερίδα των Χριστιανοδημοκρατών απορρίπτουν έναν ESM που θα λειτουργεί ως τράπεζα.
 

Σε περίπτωση που η κ. Μέρκελ υποχωρήσει στις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων και αποδεχθεί εν τέλει την πρόταση για ένα μηχανισμό στήριξης με απεριόριστη «δύναμη πυρός», αυτό θα σημάνει πιθανότατα το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle