Στη διεξαγωγή έρευνας για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προχωρά η ΕΕ, ύστερα από καταγγελία για σύγκρουση συμφερόντων, όπως μεταδίδει το Reuters. 

 

Το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory) κατηγόρησε τον Ιούνιο τον Ντράγκι για έλλειψη ανεξαρτησίας, καθώς τελεί μέλος του διεθνούς φόρουμ Group of Thirty (G30) των ηγετών του δημόσιου και ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. 


«Λάβαμε μία καταγγελία και στείλαμε επιστολή στην ΕΚΤ,» δήλωσε η εκπρόσωπος του διαμεσολαβητή της Ε.Ε. Νικηφόρου Διαμαντούρου, Gundi Gadesmann, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ πρέπει να στείλει την απάντησή της έως το τέλος Οκτωβρίου.


Από τη μεριά της εκπρόσωπος της ΕΚΤ επιβεβαίωση την λήψη της επιστολής ωστόσο απέρριψε τις κατηγορίες.


Η Corporate Europe Observatory στην καταγγελία της αναφέρει πως το φόρουμ έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός λόμπυ που προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών και συνεπώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν πρέπει να είναι μέλος του.


Σημειώνεται πως μέλη του φόρουμ είναι ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Paul Volcker, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Mark Carney, και της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King.