Το πρόβλημα της Κύπρου εκτός από τραπεζικό είναι και δημοσιονομικό, τόνισε ο κύπριος νομπελίστας στα οικονομικά, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών.

 

Σε δηλώσεις του στο Stockwatch, ο κ. Πισσαρίδης επισημαίνει ότι η τρόικα θα πρέπει να πειστεί προκειμένου να στηρίξει έργα υποδομής, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου. 

 

«Τα έργα υποδομής, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας, είναι απαραίτητα για μια οικονομία όπως της Κύπρου», αναφέρει και προσθέτει πως από την ανάπτυξη των υποδομών μπορούν να επωφεληθούν «πράσινοι» τομείς, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, και τα γεωργικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως κρασί, ελαιόλαδο, τυροκομία και άλλα παρόμοια.
 

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, λάθη στην Κύπρο έγιναν μετά την κρίση. «Το 2007 τα δημοσιονομικά της Κύπρου ήταν από τα καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 2011 είχαν καταντήσει να είναι από τα χειρότερα», επισημαίνει και προειδοποιεί πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερη λιτότητα».
 

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από άλλες χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια να αναμένουμε αυτές οι χώρες να μας δώσουν τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των επιπλέον δαπανών» σημειώνει ο Κύπριος νομπελίστας.