Η καταλανική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, ανακοίνωσε σήμερα ότι για «λόγους ρευστότητας» δεν πρόκειται να καταβάλει τον Ιούλιο τις συνεισφορές της σε δημόσιους οργανισμούς όπως γηροκομεία, νοσοκομεία κ.ά., ενώ ένας εκπρόσωπός της εκτίμησε ότι η κατάσταση «θα αρχίσει να επανέρχεται στο φυσιολογικό από τον Σεπτέμβριο».

 

Η κυβέρνηση της χώρας δεν διευκρίνισε το μέγεθος του «προβλήματος ρευστότητας» αυτού, που σύμφωνα με τηνEl Pais αφορά 400 εκατ. ευρώ που θα περικοπούν και από άλλες υπηρεσίες, όπως κέντρα βοήθειας για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κ.ά.


Παράλληλα, η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τους πρώτους πέντε μήνες αναλήφθηκε και βγήκε από τη χώρα το ποσό των 163 δισ. ευρώ. 


Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται επενδύσεις, καταθέσεις και πιστώσεις. 

Μόνο τον Μάιο, αποσύρθηκαν από την Ισπανία πάνω από 41 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 η ροή κεφαλαίων ήταν αντίστροφη, καθώς είχαν εισέλθει στη χώρα 14 δισ. ευρώ, περισσότερα από όσα είχαν βγει. 


Παρόλο που η Ισπανία εξασφάλισε δανεισμό 100 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα, ενώ  όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και θα ζητήσει δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τα κόστη δανεισμού της παραμένουν σε επίπεδα τα οποία χαρακτηρίζονται μη βιώσιμα.