Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Όπως εξήγησε υπάρχει εκκρεμότητα με την καταβολή της προβλεπόμενης από τη δανειακή σύμβαση δόσης, για την οποία, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει διαβεβαίωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «θα βρεθεί λύση».

Ο κ. Σταϊκούρας, αναλύοντας την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ώστε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ να είναι όσο το δυνατό κοινωνικά δικαιότερο».

 «Αυτό που μας απασχολεί είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχουμε βρει που συνίσταται σε «ένα πρόγραμμα εκτός στόχων, ύφεση πολύ βαθύτερη από τις εκτιμήσεις, σχεδόν διπλάσια η ανεργία και πάνω από 54% στα νέα παιδιά», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ισχύει η δέσμευση ότι δεν θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και υποστήριξε ότι επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί ένα πακέτο που θα φέρει ανάταση και ανάπτυξη.

«Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ζητούμενο είναι να υλοποιήσουμε τον φετινό προϋπολογισμό με θρησκευτική ευλάβεια τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών και δεύτερον να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε δεσμευτεί ή έχουμε επιλέξει ως κυβέρνηση να κάνουμε. Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να χουμε κανονίσει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές, να έχουμε καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά και να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα» είπε ο κ. Σταϊκούρας.