Εντός του 2012 εκτιμά ότι θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, ενώ παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. 

 

Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο αμερικανός οικονομολόγος έκανε λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός του έτους, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ισπανία. 


Για την Ισπανία ο κ. Κρούγκμαν σημείωσε ότι δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, λέγοντας: «Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα.
Η Ισπανία πρέπει να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων, καθώς και μια πιστωτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι ελπίδα. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα ανάπτυξης για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας».


Στο ερώτημα αν η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται σε δίλημμα, ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογράμμισε: «Είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο».


Επιπλέον, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί απαραίτητη την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ».

Κατά την άποψη του ίδιου, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτήματα.


Ερωτώμενος σχετικά με το ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ, ο αμερικανός οικονομολόγος απάντησε: «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι».