«Μόνον ένα ομοσπονδιακό σύστημα θα σώσει την Ευρώπη», δηλώνει ο Γάλλος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Ατταλί, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο.

«Δεν μπορούμε πάντα να κρεμιόμαστε από μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα δραστηριοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί να φέρει σε πέρας όλα μόνη της. Πρέπει να λάβουν αποφάσεις οι πολιτικοί και η απόφαση είναι μόνο μία: ομοσπονδιακό σύστημα», αναφέρει ο Γάλλος οικονομολόγος και συμπληρώνει:

 

«Τα κράτη- μέλη της Ένωσης πρέπει να δεχθούν μια ομοσπονδιακή λογική και να δημιουργήσουν, πολύ γρήγορα, τα μέσα για μια πραγματική ομοσπονδιακή ένωση της Ευρωζώνης, διαμέσω ενός προϋπολογισμού, με τα ευρωομόλογα, με την τραπεζική επιτήρηση, τον διορισμό ενός πραγματικού υπουργού Οικονομικών της ΕΕ και, ακόμη πιο σημαντικό, με ένα ομοσπονδιακό κοινοβούλιο των δεκαεπτά, που να προσδώσει, επιτέλους, δημοκρατική βάση στην Ευρωζώνη».

 

Σε ότι αφορά, δε, το μέλλον της Ελλάδας, ο Ζακ Ατταλί τονίζει ότι «αν αναγκαστεί να βγει από το Ευρώ, μετά θα έρθει η σειρά της Ισπανίας και της Ιταλίας».

 

Ο Γάλλος συγγραφέας και οικονομολόγος εκτιμά ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα, «διότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι η Ευρωζώνη είναι ικανή να σώσει τις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση» και καταλήγει:

 

«Σε σχέση με την άμεση στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία χρειάζεται να συνεχίσουν την πολιτική μείωσης κάθε σπατάλης, ενώ η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς της, για να δημιουργήσει τις πραγματικές, αναγκαίες προϋποθέσεις, για την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης».