«Η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ» γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία αυτή τη φορά δεν επιτίθεται στην Ελλάδα, ως είθισται.

 

«Ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια», υπογράμμισε η εφημερίδα σε άρθρο της.


Ο υπουργός Οικονομικών «Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται», χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα, πρόσθεσε η Bild.


«Τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της», ανέφερε, επικαλούμενη έναν αναλυτή. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό «η αύξηση των φορολογικών εσόδων κι η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ».


Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Ακόμα, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, καταλήγει η Bild.