«Υπήρξε συμφωνία σε ένα ένα βασικό περίγραμμα με στόχο να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ». 

 
«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», πρόσθεσε ο ίδιος.


«Θα προσπαθήσουμε το πακέτο αυτό να έχει την μικρότερη δυνατή επίπτωση στην κοινωνία», κατέληξε.

 

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με την τρόικα στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.


Συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τα μέτρα - Αποστάσεις Βενιζέλου


Αν και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε συμφωνία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε τις αποστάσεις του από τις επιλογές του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, δηλωνοντας όμως ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Επιβεβαίωση της προγραμματικής σύγκλισης διαπίστωσε ο Φώτης Κουβέλης.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να μεταβεί στην Ιπποκράτους για να ενημερώσει τους ανθρώπους του Τύπου και την κοινή γνώμη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα φορτισμένος, όντας εξαιρετικά οξύς προς όσους τον επικρίνουν για «έλλειψη υπευθυνότητας». Παράλληλα φρόντισε να επισημάνει την απόκλισή του από τη στρατηγική διαπραγμάτευσης που επιλέγει ο Αντώνης Σαμαράς, αφού για μία φορά ακόμη διατυπώνει την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος. Εν τούτοις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της ΝΔ στο παρελθόν, παρατήρησε ότι θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.


Ακριβέστερα,  κύριος Βενιζέλος υποστήριξε: «Έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω πως πρέπει να τεθεί τωρα το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής προτού υπάρξουν νέα μέτρα. Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγω ένα νέο κύμα σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρότεινα θεωρώ πως είναι η προγραμματική συμφωνία. Δεν έχει νόημα να διεκδικούμε κάτι στο εξωτερικό αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εσωτερικό. Έγινα ήδη στόχος προσωπικών επιθέσεων από κύκλους που λένε εξυπάνδες. Αυτό είναι ανιστόρητο. Λέω στους κυρίους αυτούς πως η χώρα είναι στο ευρώ γιατί την κρατήσαμε εμείς.


Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί πως μόνο τα νέα μέτρα τη διασφαλίζουν, είμαι αναγκασμένος να δεχθώ την απόφασή του. Δεν θα κάνουμε αυτό που μας έκανε η ΝΔ. Εμείς θα τιμήσουμε την συμφωνία. Προϋπόθεση, όμως, είναι να μην υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα αλλά να υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη. Επιπλέον, η τρόικα πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να εγγυηθεί την άμεση καταβολή των δόσεων». 

 

«H προγραμματική σύγκλιση των τριών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύει στο ακέραιο. Συμφωνούμε στο περίγραμμα των μέτρων. Μιλήσαμε όμως για τα κεφάλαια, όχι κωδικό προς κωδικό για τους αριθμούς. Θα υπάρξει από τη μεριά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση για τα  μέτρα. Είναι κοινή επιλογή μας να προσπαθήσουμε ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάμων κοινωνικών στρωμάτων. Η πρόταση από την κυβέρνηση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, προαναγγέλοντας και σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης.