Γενικά, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλουν πράγματι στην ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα (που ήδη βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο του 2012) και στην απολύτως αναγκαία ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.


Ιδιαίτερα σημειώνονται:

(i) Η αποφασιστικότητα που διαφαίνεται στον τομέα της εποικοδομητικής περιστολής των κρατικών δαπανών, με την ταχεία προώθηση της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων της δημόσιας διοίκησης (ειδικότερα δε στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη και σε άλλους τομείς) για την αποτελεσματικότερη και κοινωνικά αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

(ii) Η εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, ήδη αποφασίστηκε και προωθείται με ταχείς ρυθμούς η συγχώνευση της ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Emporiki Bank. Επιπλέον, η Κυβέρνηση φαίνεται τώρα έτοιμη να προωθήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

iii) Η άμεση δραστηριοποίηση της Κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όπου, στην τρέχουσα περίοδο, μετά την συγχώνευση της ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, προχωρεί η αποκρατικοποίηση-αξιοποίηση του ακινήτου (1,85 εκατ. τ.μ,) στην περιοχή Αφάντου – Ρόδου, με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης φάσης της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προωθείται επίσης άμεσα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, των Κρατικών Λαχείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και φαίνεται να εντατικοποιείται η διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης της λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων της χώρας.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούλ.΄12, ανακάμπτοντας στο 76,1, από 74,1 τον Ιούν.΄12 και έναντι 75,8 τον Ιούλ.΄11.

Σημειώνεται ότι αυτός ο σημαντικός για την πορεία της οικονομίας δείκτης είχε καταποντιστεί στο 74,1 τον Ιούν.’12, από 77,3 τον Απρ.’12, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και των αιτιάσεων ορισμένων πολιτικών κομμάτων (με σημαντική εκλογική αντιπροσώπευση) περί καταργήσεως του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής, πράγμα που αν συνέβαινε θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ.

Αντίθετα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε ουσιαστικά στο 76,1 τον Ιούλιο 2012, όπως προαναφέρθηκε, όταν εξασφαλίστηκε η συγκρότηση της Κυβέρνησης συνεργασίας, με πλειοψηφία 179 βουλευτών στην ελληνική Βουλή, με βασικό στόχο την συνέχιση: (1) της αποτελεσματικής υλοποίησης του ΜΠΔΣ 2012-2015, (2) της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της χώρας από το 1ο και το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης (1ο και 2ο ΠΧΕ) από τη Ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ και (3) την εξασφάλιση (με τα ανωτέρω) της αμετάκλητης και αναμφισβήτητης παραμονής και λειτουργίας της χώρας ως πλήρες μέλος της Ζώνης του Ευρώ.

Η σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλ.΄12 έχει ιδιαίτερη σημασία διότι επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 ο σχετικός δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση. Ειδικότερα, πολύ μεγάλη πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλ.΄12, παρατηρήθηκε στη Γερμανία (-3,7 μονάδες), στη Γαλλία (-2,3) και στην Ισπανία (-1,4), στην Τσεχία (-2,3) και στη Ζώνη του Ευρώ ως σύνολο (-2,0 μονάδες). Αντίθετα, βελτίωση παρατηρήθηκε μόνο στο Ην. Βασίλειο (+1,7 μονάδες, κυρίως λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων), στην Ιταλία (+1,3 μονάδες, κυρίως λόγω των αποφάσεων του Eurogroup της 29ης Ιουνίου 2012) και στην Ολλανδία (+0,6 μονάδες, προεκλογική περίοδος).