Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να συζητηθεί το φθινόπωρο η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ο Επίτροπος Όλι Ρεν. 

 

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος σημείωσε ότι η μεταχείριση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν δυσμενής, όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ΕΕ, ο κ. Ρεν είπε ότι η Κομισιόν θα «συμβάλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της συνόδου», ενώ άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου.

 

«Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας. 

 

Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει», τόνισε ο Επίτροπος Ρεν.