Ένα βήμα πίσω φαίνεται ότι έκανε στη σημερινή πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να πάρει τη θέση των κρατών μελών της ευρωζώνης, τα οποία πρέπει σε συνδυασμό με τις δράσεις της ΕΚΤ να ενεργοποίησουν άμεσα τον ESM.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», είπε ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσπάθησε (αλλά δεν τα κατάφερε) να δώσει πνοή σταθερότητας στο ευρώ, λέγοντας παράλληλα πως η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει επιπρόσθετα μη συμβατικά μέτρα ανοικτής αγοράς.

Τα μέτρα αυτά, διευκρίνησε ο Ντράγκι, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων αγορών ομολόγων στις ανοιχτές αγορές σε τέτοιο ύψος ώστε να πετύχει το στόχο της και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του seniority των τίτλων που κατέχει η κεντρική τράπεζα.

Σε σχέση με την τραπεζική άδεια στον ESM, ο Ντράγκι είπε ότι εξεπλάγην με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και τόνισε ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να δώσει η ΕΚΤ την τραπεζική άδεια.

Αρνητική εντύπωση έχουν κάνει μέχρι στιγμής και τα συνεχή «μπορεί» που χρησιμοποίησε στο λόγο του ο Ντράγκι, ο οποίος φαίνεται ότι συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από τον Βάιζμαν της Bundesbank γι' αυτό και δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις.

Παράλληλα, ο Ντράγκι είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ενώ η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική στην ΕΕ βαραίνει στην εμπιστοσύνη, επέμεινε πάντως ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση.

Σε σχέση με την Ελλάδα και την μετακύλιση των ομολόγων, ο Ντράγκι είπε ότι για το θέμα της Ελλάδας θα πρέπει να βγουν πρώτα τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση της τρόικα.

Τέλος, σε σχέση με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο Ντράγκι τόνισε ότι αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2%.