«Η Ελλάδα ήταν από την αρχή απομονωμένη και πειραματόζωο, κατάσταση που συνεχίζεται» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Standart, καλώντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες να επιδείξουν περισσότερο ρεαλισμό. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η μεγάλη απόκλιση από τους στόχους του μνημονίου δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης βούλησης των Ελλήνων πολιτικών, αλλά των προτεραιοτήτων που έθεσε η τρόικα. Προσέθεσε μάλιστα ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν υγιείς και όχι χρεωμένες, πιέστηκαν όμως από το δημόσιο τομέα».

Κατά την άποψή του, μόνον ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά προς στιγμή, εξαιτίας του μπλοκαρίσματος δανείων των ελληνικών τραπεζών, δεν μπορεί να κάνει τίποτε, ούτε τις απλούστερες συναλλαγές, πόσο μάλλον επενδύσεις.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, ο κ. Δασκαλόπουλος είχε παραδώσει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «ο οποίος εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΕΒ ζητά τη λήψη άμεσων αποφάσεων, δηλαδή την αποδέσμευση επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την εξόφληση των χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 και την πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία, ώστε να δημιουργηθεί κεφάλαιο προς όφελος της Ελλάδας.