Τελικά ο Γιενς Βάιντμαν δεν ήταν ο μοναδικός που αντιστάθηκε στον Μάριο Ντράγκι, όταν αυτός θέλησε να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα άλλοι έξι κεντρικοί τραπεζίτες αρνήθηκαν αρχικά να συζητήσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία αγοράς κρατικών ομολόγων, όμως τελικά κάμφθηκαν, μετά και την υποχώρηση του Ντράγκι.

Ο Μ. Draghi ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ίσως σύντομα παρέμβει με αγορές κρατικών ομολόγων στην ανοιχτή αγορά, πιθανώς κατά απεριόριστες ποσότητες, και θα μελετήσει και άλλα μη συμβατικά μέτρα για να κατεβάσει το κόστος δανεισμού στις καταπονημένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιρρήσεις του κ. Weidmann για απευθείας αγορές ομολόγων, ο Μ. Draghi είπε ότι ένα μέλος, και συγκεκριμένα ο κ. Weidmann της Bundesbank, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στη συζήτηση της Πέμπτης.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι ο Joerg Asmussen και ο Benoit Coeure, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, λειτούργησαν ως μεσολαβητές για να εκτονωθεί η διαμάχη που κλιμακώνεται εντός της ΕΚΤ ανάμεσα στα «γεράκια» κατά του πληθωρισμού όπως ο κ. Weidmann και τους άλλους, που θέλουν χαλαρότερη πιστωτική πολιτική.

Ο κ. Asmussen συνομίλησε πολλές φορές τόσο με τον κ. Weidmann όσο και με τον Μ. Draghi την περασμένη εβδομάδα στο τηλέφωνο, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές τους, αλλά οι θέσεις των δύο ανδρών τελικά είναι πολύ διαφορετικές. Ούτε η προσωπική κουβέντα που έκαναν ο Weidmann και ο Draghi τη Δευτέρα έλυσε το αδιέξοδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η Bundesbank τάσσεται εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος της ΕΚΤ Securities Markets Program για πάνω από δύο χρόνια, εκτιμώντας πως αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και ότι υπεισέρχεται υπερβολικά στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής.