Μετά τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις που αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, οι περιφέρειες της χώρας καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να «επιβιώσουν», όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος. 

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο οι 43 από τις 115 περιφέρειες της χώρας πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να υφίστανται, δηλαδή όσες ξεπερνούν τους 350.000 κατοίκους και τα 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

 

Πολλές ιταλικές περιφέρειες προσπαθούν να πείσουν δήμους και κοινότητες να ενταχθούν στη δική τους επικράτεια, ώστε να καταφέρουν να εκπληρώσουν τα απαιτούμενα κριτήρια έκτασης και πληθυσμού. 

 

Στη νότια Ιταλία, φαίνεται πως καταρτίζονται διάφορα σχέδια: η περιφέρεια της Καζέρτα και του Αβελίνο προτίθενται να «χαρίσουν» κωμοπόλεις σε εκείνη του Μπενεβέντο, αφού όμως η Νάπολη τους «δωρίσει» τους αναγκαίους κατοίκους για να συνεχίσουν να υφίστανται ως τοπική αυτοδιοίκηση.


Ανάλογες «ζυμώσεις» παρατηρούνται και στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, με τις περιφέρειες της Λατίνα, και του Φροζινόνε.


Οι ιταλοί περιφερειάρχες με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να αντιδράσουν όπως μπορούν στα σχέδια περιστολής των εξόδων της κυβέρνησης. Μέχρι να εκφραστεί το Συνταγματικό Δικαστήριο (στο οποίο προσέφυγαν είκοσι οκτώ περιφέρειες) χρησιμοποιούνται πιο άμεσες και πρακτικές «αριθμητικές μέθοδοι».


Για το καλό των πολιτών και των πολιτικών: είναι κοινό μυστικό, πλέον, ότι οι τελικές μετακινήσεις θα γίνουν και βάσει υποσχέσεων προς στελέχη των διαφόρων δήμων ότι θα λάβουν μια νέα, πολύτιμη θέση στα περιφερειακά συμβούλια που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.