Πάση θυσία θέλει να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές έως και 18% στα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων, η κυβέρνηση γι’ αυτό και έχει επιδοθεί σε έναν πυρετό συσκέψεων μέχρι τις τελικές εξετάσεις της Κυριακής απέναντι στην τρόικα.  Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή αυτών των περικοπών και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θυσιάσει εναλλακτικά το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. 
Έτσι λοιπόν, η περικοπή των λειτουργικών εξόδων του ΠΔΕ ενδεχομένως  να γίνει το ισοδύναμο των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, με την ελπίδα ότι θα το δεχτεί η τρόικα. 

Στο τραπέζι όμως μπαίνουν και προτάσεις για οριζόντια περικοπή κατά 0,5% έως 0,8% των καταναλωτικών δαπανών για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του 2012, μέτρο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 300 εκατ. ευρώ. 
Σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» τα ειδικά μισθολόγια σώζονται μέχρι το τέλος του έτους.  

Σε ό,τι αφορά του φόρους, οι δέκα δόσεις φαίνεται ότι βρίσκονται υπό συζήτηση, μετά και την άρνηση της τρόικας, η οποία όμως έχει δεχθεί την αναγκαιότητα της ρύθμισης τουλάχιστον για χαμηλά εισοδήματα. 

Έτσι λοιπόν, ο πήχης της δυνατότητας καταβολής των δόσεων πέφτει στα 60.000 με 80.000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, και η τελευταία δόση δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το χρονικό όριο του Μαϊου 2013. 

Για τα μέτρα πάντως όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, ο κυβερνητικός σχηματισμός αναμένεται να έχει συνάντηση τη Δευτέρα και την Τρίτη προκειμένου να οριστικοποιηθούν. Αναλόγως το πώς θα αποβεί η συνάντηση με την τρόικα την Κυριακή και ποια μέτρα θα δεχθεί, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη την πρόταση στους πολιτικούς αρχηγούς. 

Όσο για την τρόικα, μετά την Κυριακή αναμένεται να αναχωρήσει για διακοπές, και να επιστρέψει πριν το τέλος του Αυγούστου προκειμένου να συντάξει την αξιολόγηση η οποία και θα κρίνει τη λήψη της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα στήριξης..