«Από την Γερμανία ζητάμε ηθική και όχι χρηματική βοήθεια», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, oιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. «Οι ισχυρές, οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, θα έπρεπε να αφήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν με μεγάλη ακρίβεια τις ευρωπαϊκές οδηγίες», προσθέτει ο Μόντι, ο οποίος δεν κρύβει ότι «ανησυχεί για την αντιγερμανική στάση του ιταλικού κοινοβουλίου».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το θέμα αυτό, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, δηλώνει στο «Spiegel» ότι «τους περασμένους μήνες τον ανησύχησε, όπως είπε και στην καγκελάριο Μέρκελ, η αυξανόμενη αρνητική διάθεση του ιταλικού κοινοβουλίου κατά της Ευρώπης, του Ευρώ και των Γερμανών».

Χωρίς διπλωματικές περιστροφές, ο Ιταλός, τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τονίζει ότι «οι εντάσεις που εδώ και χρόνια συνοδεύουν την ευρωζώνη έχουν ήδη τα χαρακτηριστικά τις ψυχολογικής διάλυσης της Ευρώπης. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τις καταπολεμήσουμε».

Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός, δηλώνει, επίσης, ότι στόχος του είναι να ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι την 'Ανοιξη του 2013 και να σώσει την χώρα από την οικονομική καταστροφή, ενώ αποκαλύπτει ότι «η άδειά του, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις έξι ημέρες».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Μάριο Μόντι, είναι η αντιπαράθεση των χωρών του Βορρά με εκείνες του Νότου. «Πρόκειται για ευθεία αντιπαράθεση, με αμοιβαία παράπονα. Είναι κάτι που γεννά μεγάλες ανησυχίες που πρέπει να καταπολεμήσουμε», επισημαίνει στην συνέντευξή του.