Οι τράπεζες της Wall Street προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από το ευρώ και προειδοποιούν συνεργάτες και δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τις συμβάσεις τους ή να βρουν μία άλλη τράπεζα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. 

 

Οι τράπεζες έχουν μειώσει την καθαρή έκθεσή τους στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας μέσα αντιστάθμισης κινδύνου, όπως τα CDS. 

 

Εν τω μεταξύ έχουν επιδοθεί και σε παρασκηνιακές εργασίες, προκειμένου να διασφαλίσουν πως έαν μια χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν θα χρειαστεί να λάβουν πληρωμές σε υποτιμημένη δραχμή ή πεσέτα. 

 

Εκτός από την υποτονική ανάκαμψη των ΗΠΑ, τα στελέχη των τραπεζών των ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι η επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, ενώ ώθησε τη SEC να ζητήσει στοιχεία για την έκθεσή τους στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. 

 

Ήδη τράπεζες, όπως η JP Morgan, η Bank of America, η Citigroup, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs έχουν περιορίσει την έκθεσή τους σε προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης. Σχετικό Θέμα:   DJ: Οι αμερικανικές τράπεζες ετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ