Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να πιέζει της κυβερνήσεις του ευρώ να λάβουν μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους της δανειακής σύμβασης που έχουν συνάψει με την Αθήνα, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις. Η πίεση του ΔΤΝ, που υπήρξε προφανής στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, έρχεται σε απάντηση των ολοένα αυξανόμενων ενδείξεων πως η βαθιά ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος. 

Τα στελέχη του ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν την άποψή τους πως το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί σε «βιώσιμα» επίπεδα προτού αποδεσμευτούν πολλά επιπλέον δισ. ευρώ που θα διατηρήσουν ζωντανή τη ρευστότητα της Αθήνας, δήλωσαν οι πηγές. 

Συγκεκριμένα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας. Ένα τέτοιο βήμα ωστόσο θα έγειρε ισχυρές αντιδράσεις από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική που έχουν ήδη δανείσει περί τα 127 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και δεν υποχωρούν στο θέμα των επιπλέον παραχωρήσεων προς την ελληνική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Από το Φεβρουάριο του 2012, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, αναφέρει εν συνεχεία το δημοσίευμα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό άνω του 7% το τρέχον έτος, πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 4,7% που είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο, ενώ η ύφεση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2013. Η εξέλιξη αυτή έχει πλήξει τα φορολογικά έσοδα και έχει διευρύνει το χρηματοδοτικό έλλειμμα που πρέπει να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ έχει θέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων πολλές επιλογές που θα καλύψουν αυτή την «τρύπα» και που θα οδηγήσουν επίσης το χρέος της Ελλάδας πιο κοντά στο 100% του ΑΕΠ έως το 2020, λένε οι αξιωματούχοι, ωστόσο αυτές συναντούν ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη. Μια μέση λύση θα ήταν άλλη μία μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισ. δολαρίων στο διάστημα 2012-2014.

Οι πιο αντιφατικές πολιτικά επιλογές περιλαμβάνουν την αποδοχή κουρέματος 30% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Τα ομόλογα αυτά έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος. Επίσης, την αποδοχή κουρέματος επί των διμερών δανείων που έχουν συνάψει με την Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Τι απαντά η Κομισιόν

Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας, και όχι στο 100% ή χαμηλότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Bailly δήλωσε πως το θέμα του OSI δεν είναι καινούριο, όμως δεν υπάρχουν συζητήσεις ώστε να προχωρήσει κάτι τέτοιο, το οποίο θα ήταν και εξαιρετικά αντιδημοφιλές στις χώρες τις ευρωζώνης. Πρόσθεσε πως ο στόχος έχει συμφωνηθεί και με τις τρεις πλευρές της τρόικας, όχι μόνο με την Κομισιόν και τις χώρες της ευρωζώνης.

«Ο στόχος του 120% δεν είναι αυτό που προτιμούμε, αλλά αυτό που συμφωνήσαμε», τόνισε. «Είναι επίσης αυτό που έχει υπογραφεί στο μνημόνιο κατανόησης της Ελλάδας».