Στις 11 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της "Κομισιόν" για την τραπεζική εποπτεία

Στις 11 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της "Κομισιόν" για την τραπεζική εποπτεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη θεσμοθέτηση ενός φορέα τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, με έναρξη λειτουργίας, πιθανώς, το επόμενο έτος, ανέφερε πηγή των Βρυξελλών η οποία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο είναι σε γνώση των σχετικών συζητήσεων.

"Μια πρόταση θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου", επεσήμανε η ίδια πηγή. "Πρέπει να αναμείνουμε την αποσαφήνιση της δομής που θα λάβει αυτός ο φορέας", πρόσθεσε.

Η δημιουργία μιας αρχής για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα αποφασίστηκε στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής, στα τέλη Ιουνίου. Αποτελεί προϋπόθεση για τον απευθείας δανεισμό των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSΜ), εξέλιξη που θα σημάνει ότι δεν θα βαρύνεται πλέον το χρέος των κρατών μελών της ευρωζώνης σε περιπτώσεις τραπεζικών διασώσεων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία αφορά άμεσα την Ισπανία, η οποία προσδοκά να λάβει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, ώστε να μπορέσει να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε, την Παρασκευή, οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας τραπεζικής "ένωσης" να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ηγετών των 27 τον Οκτώβριο ώστε να έχουν τύχει τελικής έγκρισης έως το Δεκέμβριο εφέτος.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο