Σε συμφωνία στενής συνεργασίας για την από κοινού υποστήριξη της Αθήνας και της Ρώμης στον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, που αφορά στον αγωγό TAP, κατέληξαν χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με τον Ιταλό ομόλογό του, τον υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Claudio De Vincenti.

O κ. Παπαγεωργίου συνόδευσε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στη διήμερη επίσκεψή του στην ιταλική πρωτεύουσα. Η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συνομιλιών και με την αλβανική κυβέρνηση για την υλοποίηση του έργου, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

«Μακάρι όλοι να δείξουν καλή διάθεση συνεργασίας, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα, με αφορμή τον TAP, επιδιώκει να διευθετήσει και το ζήτημα της Αποκλειστικης Οικονομικής Ζώνης με την Αλβανία, απενεργοποιώντας τη συμφωνία του 2009 που είχε παγώσει.

«Σήμερα συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία με την Ιταλία στον "Νότιο Διάδρομο", που έχει καθορίσει η Ε.Ε. και υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια» δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας ώστε να μπουν οι λεπτομέρειες του project και η διέλευση του αγωγού.