Η Μ. Βρετανία είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψει οριστικά την ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Nomura

 

Οι σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί, κυρίως στο ζήτημα της αυστηρότερης εποπτείας του τραπεζικού τομέα. 


Η απροθυμία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας να προχωρήσουν σε περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό διαζύγιο, τονίζει η Nomura. 


«Βλέπουμε έναν πραγματικό κίνδυνο η Μ. Βρετανία να μην μπορεί καν να θέσει βέτο σε νέες εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών και μιας τραπεζικής ένωσης», επισημαίνει η Nomura. 


Aν η κρίση της Ευρωζώνης επιδεινωθεί, αναφέρει η έκθεση, η πίεση από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές μπορεί να χωρίσει στα δύο το βρετανικό κυβερνητικό συνασπισμό. 


Παρόλο που η Μ. Βρετανία δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, μια έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. θα επηρεάσει τις αγορές, αν και σύμφωνα με τη Nomura είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος. 


«Πιστεύουμε, ότι η αυξημένη πιθανότητα είτε μιας πιο χαλαρής σχέσης της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε. είτε μιας εξόδου, θα δημιουργήσει σίγουρα οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες, οι οποίες θα επηρεάσουν και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει η Nomura.