Ολολκηρώνονται  σιγά σιγά οι αποφάσεις τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποβληθούν για την πρώτη προέγκριση ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Tο οικονομικό επιτελείο ήδη έχει διαμορφώσει το πρώτο λεπτομερές σχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα, τα οποία θα κατανέμονται σε 6 δισ. ευρώ για το 2012, 1,6 δισ. ευρώ για το 2013, 2,7 δισ. ευρώ για το 2014, 2 δισ. ευρώ για το 2015 και περί τα 700 εκατ. ευρώ για το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπορεί να υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, Κουβέλη και Βενιζέλο, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει εντάξει στο σχέδιο την εφεδρία 45.000 δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013-15. Στόχος είναι να περιοριστούν οι δαπάνες μισθοδοσίας, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα υποβληθούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περικοπές στις συντάξεις, ωστε να υπάρχει προσαρμογή κατ' αναλογία με τον κατώτατο μισθό τόσο στο Δημόσιο τομέα όσο και στον Ιδιωτικό. Στο ζήτημα αυτό θα υπάρξουν περικοπές επιδομάτων, όπως το ΕΚΑΣ, και στον 13ο και 14ο μισθό στις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα, υπάρχουν παρεμβάσεις ώστε να εξορθολογιστεί το σύστημα συνταξιοδοτήσεων, πατάσσοντας τις εικονικές συντάξεις και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ θα περιοριστούν και τα επιδόματα ανεργίας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, καθώς και κατάργηση φορέων Γενικής Κυβέρνησης, μετά τις προτάσεις που υπεβλήθησαν ανά Υπουργείο.

Περικοπές θα υπάρξουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε φαρμακευτικές και αμυντικές δαπάνες, κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων.

Τέλος, στο μέτωπο του φορολογικού αναμένεται βελτίωση του συστήματος συλλογής των φόρων, αναδιάρθρωση του συστήματος των φόρων στην περιουσία, εξίσωση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

 

Πηγή: Reporter.gr