Την υποβολή προσφορών για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσαν χθες η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank.


Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Εθνικής αναφέρει: «η πρόταση αυτή, που εντάσσεται στις διαδικασίες αναδιάταξης του πιστωτικού μας συστήματος, είναι σύμφωνη με τις παραμέτρους που έχουν τεθεί, επί του θέματος αυτού, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».


Και η Eurobank με τη σειρά της υπέβαλε  δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά από την Credit Agricole του 100% των μετοχών της Emporiki Bank, υπό την αίρεση της έγκρισης των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.


H Alpha Bank ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Σε συνέχεια προηγουμένης ανακοινώσεώς της , η Alpha Bank ενημερώνει ότι, σήμερα, 8 Αυγούστου 2012, υπέβαλε, στα πλαίσια της διαδικασίας που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος και οι λοιπές αρχές έθεσαν, δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της Εμπορικής Τραπέζης Α.Ε. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως κανονιστικών αδειών και εγκρίσεων».


Πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία


Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, επιθυμία αποτελεί αυτή να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Βέβαια υπάρχει και η εκτίμηση που μιλά για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, περί τα τέλη Αυγούστου θα έχει οριστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Credit Agricole που θα συζητήσει το θέμα.

 

Οι προσφορές που κατατέθηκαν παραθέτουν business plan για το σχήμα που θα δημιουργηθεί, ενώ πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι αναφέρονται και σε πλήθος παραμέτρων σχετικά με τη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί. 

 

Σημειώνεται ότι πρώτη αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κρίνει κατά πόσον με βάση την κατατεθειμένη προσφορά η Εμπορική λειτουργεί ενισχυτικά στον κάθε έναν από τους τρεις υποψήφιους αγοραστές. Με βάση αυτή την πρώτη τοποθέτηση θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της Credit Agricole, ενώ την τελική έγκριση θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Πάντως, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, που προβλέπουν τα business plans τα οποία συνοδεύουν τις προσφορές, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την επιλογή της Credit Agricole. Το δεύτερο βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του management team της κάθε μια εκ των ενδιαφερομένων τραπεζών. Το τρίτο κριτήριο είναι οι επικαιροποιήσεις που θα διενεργηθούν στις προσφορές και επομένως στα business plans. Οι προσφορές που κατέθεσαν χθες οι τράπεζες δεν θεωρούνται και τυπικά δεσμευτικές καθώς θα μπορούν να επικαιροποιηθούν βάσει και των νέων στοιχείων που θα προκύψουν.

 

Με πληροφορίες από naftemporiki/euro2day