Νέα πτώση 17% στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπει η Fitch, τονίζοντας πως είναι πολλοί οι παράγοντες που θα μπορούσαν να διευρύνουν την κατάρρευση των τιμών, μεταξύ αυτών και ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι βέβαια που προειδοποιεί πως θα οδηγούσε σε υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τη Fitch:

Η νέα μείωση θα προστεθεί στη σωρευτική πτώση 20% περίπου που έχουν καταγράψει οι τιμές των κατοικιών από την αρχή της κρίσης με τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες (μείωση 26%).

Τα στεγαστικά δάνεια που ξεκίνησαν μετά το 2005 θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται σε ποσοστό 10% - 18% ενώ για τα δάνεια πριν από το 2006 το ποσοστό είναι 7%.

Η κατάρρευση των τιμών θα μπορούσε να διευρυνθεί εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ. Ένας επιπλέον παράγοντας θα ήταν η επέκταση του μέτρου για «πάγωμα» των πλειστηριασμών για κατόχους ακινήτου κύριας κατοικίας με αξία έως 300.000 ευρώ. Ο οίκος θεωρεί πως το μέτρο θα λάβει παράταση τον Δεκέμβριο τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.

Η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση 17% στηρίζεται στην εκτίμησή της ότι η ύφεση στη χώρα θα εκτονωθεί σταδιακά το 2014. Η ένταση της ύφεσης θα μειωθεί το 2013, κατόπιν πτώσης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5% φέτος και η ανεργία θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο το 2013 (20%) για να μειωθεί ελαφρώς στο 18% το 2014.

Οι παροχείς στεγαστικών δανείων θα υποστούν περαιτέρω απώλειες εξαιτίας και του ότι πλέον απαιτείται περισσότερος χρόνος για να πωληθεί ένα ακίνητο. «Πλέον προσδοκούμε ότι θα απαιτούνται 4 περίπου χρόνια για να πωληθεί ένα ακίνητο που έχει κατασχεθεί» εκτιμά. Αυτό το αποδίδει στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που ούτως ή άλλως καταγράφεται στην αγορά ακινήτων μεσούσης της κρίσης αλλά και στον μεγάλο αριθμό δανείων που είναι ληξιπρόθεσμα ή έχουν παύσει να εξυπηρετούνται, που επιφέρει καθυστερήσεις στη δικαστική διαδικασία για τη διευθέτηση των υποθέσεων.