Σε αμφιλεγόμενα σχέδια και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, η ΕΚΤ προσπαθεί να στηρίξει την Ελλάδα υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και τονίζει ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μάλλον είναι μονόδρομος η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσει άμεσα.  Στο εκτενές δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι με δηλώσεις του τύπου "οι διαπαραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος", η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για να πει το μεγάλο ναι στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του ποσού.   

Το σχέδιο για το ομόλογο του Αυγούστου είναι η ΕΚΤ να δώσει τη δυνατότητα στην ΤτΕ να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στις τράπεζες της Ελλάδος, οι οποίες με τη σειρά τους θα αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου χρηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος.   

Το σχόλιο του περιοδικού είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ουσιαστικά ωθούν την Κεντρική Τράπεζα να κάνει τη βρώμικη δουλειά αντί για τους ίδιους.  

Στη θεωρία, οι ηγέτες της Ευρώπης δημιούργησαν το προσωρινό ταμείο διάσωσης του ευρώ, το ευρωπαϊκό ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον διάδοχός του, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ακριβώς για να υποστηρίξουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. 

Όμως, παρέχοντας περισσότερη βοήθεια προς την  Ελλάδα οι πολιτικοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις. 

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου, η Bundestag, η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει την κατάσταση. 
Επίσης ο εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, σύμφωνα με το περιοδικό, η συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ένωσης  Βαυαρίας (CSU) δεν διάκειται θετικά προς την Ελλάδα. 

Σε αυτή την φάση η Ελλάδα αξιολογείται και τον Οκτώβριο θα αποφασιστεί η έγκριση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Η τρόικα ωστόσο στο τέλος δεν θα έχει άλλα επιλογή από το να χορηγήσει την δόση στην Ελλάδα διαφορετικά θα χρεοκοπήσει.