Κάτω από τα ήδη αδύναμα επίπεδα του 2012 θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2013, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 

 

Ειδικότερα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2013 κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως, στα 830.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι των εκτιμήσεων για 870.000 βαρέλια ημερησίως που αναμένεται για το 2012.

 

Ακόμη, σύμφωνα με την ΙΕΑ, οι τιμές του πετρελαίου πιθανόν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. 

 

«Η γεωπολιτική διάσταση είναι πιθανό να συνεχίσει να παρέχει κάποιου είδους κατώτατου επιπέδου για τις τιμές. Το ζήτημα του Ιράν πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβαρύνει την αγορά κατά το β’ εξάμηνο του 2012», τόνισε η ΙΕΑ.

 

«Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος για την πρόσφατη πρόοδος στην αποκατάσταση της παραγωγής από τη Λιβύη, το Ιράν και τη Νιγηρία εάν επιδεινωθούν οι πρόσφατες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις».