Την καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού ταμείου για την κρίση του τραπεζικού τομέα και ένα ταμείο για την προστασία των καταθέσεων προτείνει ο φινλανδός πρωθυπουργός, Jyrki Katainen, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. 

 

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τραπεζική κρίση. Θα υπήρχε τραπεζική εποπτεία, αλλά επίσης και ένα ταμείο εκκαθάρισης , το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα είτε να κλείνει τις τράπεζες είτε να διαχωρίζει τα «τοξικά» μέρη των τραπεζών από τα υγιή», τόνισε ο κ. Katainen.

 

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να σώζονται, εάν ένα τέτοιο ταμείο χρησιμοποιούταν για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών.

 

Υπογράμμισε ακόμη πως παρά τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί σε κάποια ζητήματα, η Φινλανδία έχει επωφεληθεί από το ευρώ και θέλει να το δει να πετύχει.

 

«Η Φινλανδία θέλει να ενισχύσει το ευρώ και εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους για μια βάση καλύτερων κανονισμών και καλύτερης εποπτείας των οργανισμών», επισήμανε.