Εάν αυτές οι πρώιμες αξιολογήσεις αποδειχθούν αληθινές η οικονομία και το μέλλον αυτής της κομμουνιστικής χώρας θα αλλάξει ριζικά.  

Σύμφωνα με τον ειδικό για θέματα της Βορείου Κορέας, καθηγητή Leonid Petrov του Πανεπιστημίου του Σίδνει, τα πλούσια κοιτάσματα σπάνιων ορυκτών την καθιστούν τόπο έλξης ξένων εταιρειών.  

Η εφημερίδα «Asia Times» υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες στη Βόρεια Κορέα λαμβάνει χώρα ένα μικρό κατασκευαστικό «ξέσπασμα», καθώς χτίζονται ουρανοξύστες και μεγάλα έργα υποδομής.  

Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων των ορεινών περιοχών της Β. Κορέας, έγιναν από την Korea Resources, τη δημόσια εταιρεία εξορύξεων της Ν.Κορέας. Η αξία των ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων μετάλλων, υπολογίζεται σε πάνω από 6 τρισ. δολάρια.  

Επιπλέον, σε δημοσιεύμα της η Wall Street Journal ανέφερε πως «Η εταιρεία Korea Resources ήδη από τον περασμένο χρόνο έκανε συζητήσεις με τις αρχές της Pyongyang για κοινές εξορύξεις μετάλλων και άλλων ορυκτών, κυρίως γραφίτη».
  
Οι ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες για πάνω από μισό αιώνα βρίσκονται σε πόλεμο.  


Επιμέλεια: Ντία Μούλου