Τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την προσφυγή Ισπανίας και Ιταλίας στο EFSF και τη νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ, «βλέπει» σε έκθεσή της η Bank of America – Merrill Lynch σε χθεσινή έκθεσή της.

 

Ειδικότερα, στην έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή της τρόικας, αφού η σημερινή κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει. 

 

Επιπλέον η BofA φαίνεται να θεωρεί δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δε θα συμβεί ξαφνικά αλλά σταδιακά αφού πρώτα θα έχουν ληφθεί μέτρα για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. 

 

Την ίδια ώρα, η BofA-ML εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2012, η Ισπανία και η Ιταλία θα υποχρεωθούν να ζητήσουν βοήθεια από το EFSF και την ΕΚΤ. 

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης η BofA αναμένει από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού αλλά και σε μικρής κλίμακας χαλάρωση των όρων αποδοχής ομολόγων ως εγγύηση. 

 

Τέλος, όσον αφορά στην ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οι αναλυτές της BofA- ML βλέπουν πλέον ύφεση 0,7% τον επόμενο χρόνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενική ανάπτυξη.