Το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει τακτική για όσους χρωστούν στην Εφορία, καθώς ένα «συμβόλαιο ειλικρίνειας» από τον υπόχρεο θα αντικαθιστά τις διώξεις και τα πρόστιμα. 

 

Όπως αναφέρει το «Έθνος» του Σαββάτου, το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη που σήμερα ενεργοποιούνται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου/τζίρου επιχείρησης.

 

Την ίδια ώρα όμως, οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή γίνονται αυστηρότερες.

 

Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση, που φτάνει σήμερα τα 1.150 ευρώ. Προϋπόθεση να μην στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή.

 

Καταργείται ακόμη η απόρριψη Βιβλίων και Στοιχείων για τυπικές παραβάσεις, με ορίζοντα την πλήρη κατάργηση του απαρχαιωμένου ΚΒΣ το 2013.

 

Τέλος, προβλέπονται μεγάλες ευκολίες πληρωμής μέχρι και σε 40 δόσεις και διαγραφή ακόμα και του 80% των προσαυξήσεων για όσους φορολογούμενους υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση, αποδεχόμενοι «αμαρτίες» του παρελθόντος.