Σε αγώνα δρόμου έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση το πακέτο των νέων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να «κλειδώσει» μέχρι την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 3 Σεπτμεβρίου. Ως εκ τούτου, με τα... μέτρα στις βαλίτσες τους έχουν φύγει για διακοπές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, για τρεις ημέρες, θα βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μεσσηνία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην Σκόπελο βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ οικογενειακές διακοπές στα Τρίκαλα κάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. 

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εγκαινιάσει σήμερα το Μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στην Πύλο, να έχει συναντήσεις με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκεί και να γιορτάσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Δεκαπενταύγουστο.

Η προσοχή του πρωθυπουργού, ωστόσο, εστιάζεται στην κρίσιμη συνάντησή που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την επόμενη Παρασκευή 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Αμέσως μετά την Γερμανία, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σχεδιάζει ακόμα μία επίσκεψη στην Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κρισιμότερος σταθμός για την ελληνική οικονομία θεωρείται ο Σεπτέμβριος. Τότε θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα καθορίσουν τις αναπόφευκτες διαπραγματεύσεις για χρονική παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ίσως όμως και για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος. 

Κομβικής σημασίας είναι και η έκθεση που θα συντάξουν οι επικεφαλής της τρόικας, αποτιμώντας για μια ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η βαθύτερη ύφεση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα αλλά και η προοπτική προόδου στις μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση της «τριανδρίας» με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να είναι έτοιμη προς τα μέσα Σεπτεμβρίου και ιδανικά να συζητηθεί στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ή πιθανότερα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.