Ύστερα από την απρόσμενη ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσε η Ισλανδία, θα μπορούσε να δώσει σημαντικά μαθήματα στις χώρες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τα προγράμματα διάσωσης, υπογράμμισε η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα. 

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η προσήλωση της Ισλανδίας στο πρόγραμμά της, η απόφαση να επιβάλει ζημιές στους ομολογιούχους και όχι στους φορολογούμενους και η υπεράσπιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, απομάκρυνε τη χώρα από την κατάρρευση και την οδήγησε στη χρεοκοπία. 


«Η Ισλανδία έχει πετύχει μεγάλα επιτεύγματα από τότε που ξέσπασε η κρίση», δήλωσε η Daria V. Zakharova και πρόσθεσε  ότι «Έχει πολύ θετικές προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη, ειδικότερα για φέτος και του χρόνου, επειδή φαίνεται πως η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση». 

Να σημειωθεί ότι η Ισλανδία, αρνήθηκε να προστατεύσει τους πιστωτές των τραπεζών της, που κατέρρευσαν το 2008 όταν τα χρέη τους ξεπέρασαν κατά 10 φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.

Η απόφαση της χώρας να προστατεύσει στη συνέχεια τον εαυτό της από τις εκροές κεφαλαίων μέσω περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, επέτρεψε στην κυβέρνηση της χώρας να αποτρέψει ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση και να εστιάσει στην στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 

«Το γεγονός ότι η Ισλανδία κατάφερε να διατηρήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας εν μέσω μιας τεράστιας προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ισλανδικής κυβέρνησης κατά την εφαρμογή του προγράμματος», σημείωσε η Zakharova.