Με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μπορούν να μετριαστούν, σημείωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο Bloomberg, και παρουσίασε τα τρία σενάρια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

 

«Το ζήτημα της απομόχλευσης, το αν θα είναι πολύ ή λιγότερο επώδυνη, εξαρτάται από το αν θα εφαρμοστούν ορισμένες από τις ορθές πολιτικές», σημείωσε ο κ. Ρουμπινί. 


«Πιστεύω ότι η γενναία νομισματική χαλάρωση, η γενναία δημοσιονομική χαλάρωση, η κατάλληλη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάνουν τη διαφορά», τόνισε. 


«Στην Ευρώπη, όπου η πολιτική είχε σαν στόχο την επιτάχυνση της απομόχλευσης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, είμαστε ήδη σε double dip», ανέφερε. 


Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο κ. Ρουμπινί «βλέπει» τρία σενάρια. 


Πρώτον, τη συνέχιση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δυσκολιών στις αναπτυγμένες οικονομίες, χωρίς όμως την εμφάνιση μιας «οικονομικής καταιγίδας». 


Δεύτερον, μια παγκόσμια «οικονομική καταιγίδα», όπου η Ευρωζώνη αποσυντίθεται, με αποχωρήσεις κρατών και χρεοκοπίες, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, η προσγείωση της κινεζικής οικονομίας είναι πιο απότομη από την αναμενόμενη και οι αναζοπυρώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.


Τρίτον, ένα σχετικά πιο αισιόδοξο σενάριο, κατά το οποίο τα πράγματα αρχίζουν σταδιακά να βελτιώνονται στις ΗΠΑ, η Ευρωζώνη οδηγείται προς μια βαθύτερη οικονομική και πολιτική ένωση, η Κίνα έχει μια ομαλή προσγείωση, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προχωρούν στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και στην Μέση Ανατολή δεν υποχωρούν οι συγκρούσεις.