Στο 0,9% «βλέπει» την ανάπτυξη της οικονομίας της Ρουμανίας το 2012 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ για το 2013 θεωρεί πως θα υπάρξει ανάπτυξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας για τη Ρουμανία του ΔΝΤ, Έρικ ντε Φράιερ. 

 

«Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη την τρέχουσα χρονιά είναι λίγο κάτω από 1%: συγκεκριμένα, η πρόβλεψή μας είναι 0,9% και η ανάκαμψη εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από το 2013. Μεσοπρόθεσμα βλέπουμε αυτή την ανοδική τάση να φτάνει, βαθμιαία, στο 3%.


Τα ποσοστά αυτά δεν είναι αρκετά για μία αναπτυσσόμενη αγορά, για μία αναπτυσσόμενη οικονομία που έχει να καλύψει πολύ 'έδαφος'. Επομένως, θεωρούμε πως υπάρχει χώρος για μεταρρυθμίσεις και οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που θα πρέπει να δώσουν ώθηση στα ποσοστά ανάπτυξης», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

 
Χαρακτήρισε δε πολύ καλές και εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος και η ομάδα του με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας.

 
Ωστόσο, τόνισε πως η πολιτική κρίση της τελευταίας περιόδου στη χώρα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ υπογράμμισε πως η Ρουμανία παραμένει ευάλωτη στην οικονομική κρίση που σοβεί στην ευρωζώνη.«Οι αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μακροοικονομικές προτεραιότητες και στην υλοποίηση του προγράμματος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η μακροοικονομική σταθερότητα θα παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων παραμέτρων και δευτερευόντως θέλουμε να δούμε πώς θα βάλουμε την οικονομία αυτής της χώρας σε τροχιά ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. ντε Φράιερ.