Την παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, που επικαλούνται έγγραφο που είδαν οι συντάκτες της.

Όπως αναφέρουν οι FT, το θέμα θα συζητηθεί τόσο με την κυρία Μέρκελ όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο την προσεχή εβδομάδα.

Σύμωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο έλληνας πρωθουπουργός θα ανακοινώσει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ προκειμένου να υποστηριχθεί ο προϋπολιογισμός καθώς η μείωση του ετήσιου ελλείμματος για τη διετία 2013-2014 προβλέπεται μικρότερη από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί. Τα 20 αυτά δισ. όμως, δεν θα τα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους.

Οι πόροι θα βρεθούν από ένα ήδη υπάρχον δάνειο του ΔΝΤ, την έκδοση ομολόγων και την καθυστέρηση της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου που είχε λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ από το 2016 στο 2020, όπου και κανονικά θα ξεκινούσε η αποπληρωμή του δευτερου δανείου.


Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε από την πλευρά του πωςκαμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί προτού η τρόικα ολοκληρώσει την αποτίμηση της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας τον Σεπτέμβρη. 
 

«Για την κα Μέρκελ και για όλη την κυβέρνηση, αυτό που ισχύει είναι το μνημόνιο κατανόησης όπως αυτό συνήφθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της», σημείωσε. 


Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στις 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και με τον Γάλλο πρόεδρο στις 25 στο Παρίσι.