Στη Γερμανία θεωρείται δεδομένο ότι το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα θερμό λόγω της ευρωκρίσης. Όμως ήδη από τώρα το πολιτικό θερμόμετρο στο Βερολίνο ανεβαίνει. Η αντιπολίτευση επικρίνει όλο και συχνότερα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη διαχείριση της κρίσης.   


Ο εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ υπολογίζει σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το οικονομικό ρίσκο που αναλαμβάνει η Γερμανία στην αντιμετώπιση της κρίσης.   

 

Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung τονίζει ότι «η κοινή ανάληψη χρεών είναι ήδη εδώ» και πως «η Γερμανία αναλαμβάνει εγγυήσεις όχι μόνο για την στήριξη της Ελλάδας και το μηχανισμό στήριξης με συνολικά 310 δισ. ευρώ, αλλά και με πολύ μεγαλύτερα ποσά για τις ’συναλλαγές’ της ΕΚΤ».  

 

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών άσκησε κριτική στην ΕΚΤ για τον αδιαφανή και μη δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μόνο μια ψήφο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα η Μάλτα.  

 

Ο Κάρστεν Σνάιντερ τονίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση ελλειμμάτων από την ΕΚΤ δεν είναι ο σωστός δρόμος αντιμετώπισης της ευρωκρίσης, όμως «η Άγκελα Μέρκελ προτιμά αυτό τον δρόμο για να αποφύγει νέες ψηφοφορίες στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με την αύξηση των εγγυήσεων που αναλαμβάνει η Γερμανία».

 

πηγή: Deutsche Welle