Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Ερκι Τουομιόγια.


Ο Τουομιόγια δήλωσε πως οι φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για την διάλυση της ευρωζώνης με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».

«Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε ο Νότος ή ο Βορράς θα αποχωρίσουν γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.

«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η διάλυση της ευρωζώνης θα μπορούσε να κάνει ισχυρότερη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η διάλυση της ευρωζώνης δεν σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα», κατέληξε ο Τουομιόγια.


Στον αντίποδα, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Αλεξάντερ Στούμπ, υπογράμμισε ότι η Φινλαδνία παραμένει προσηλωμένη στο ευρώ και ότι έχει ως στόχο να βοηθήσει προκειμένου να διορθωθούν τα προβλήματα. 


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι
α βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις, ώστε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν να μην εμφανιστούν ξανά. 


«Δεν νομίζω ότι πρέπει να παίζουμε με τη φωτιά, μιλώντας για διάσπαση του ευρώ ή φυγή κάποιων χωρών… Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθά τη συνολική κατάσταση», τόνισε ο Στούμπ. 

«Οι εικασίες του υπουργού Εξωτερικών δεν αντανακλούν τη θέση της κυβέρνησης», σημείωσε.