Ρυθμίσεις - ανάσα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με εγκύκλιο του τροποποιεί τόσο τις δόσεις όσο και τις προσαυξήσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να τονώσει τα ταμεία του κράτους.

Ειδικότερα, τροποποιεί παλαιότερες διατάξεις, σχετικά με τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο και να σταματήσει η παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία στο σύνολό τους φθάνουν πλέον τα 46 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν τη δυνατότητα είτε να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε 45 δόσεις, με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων), είτε σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων, με τις δόσεις να ξεκινούν από τα 100 ευρώ.

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

-Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων).

Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 22 δόσεις (αν κάνει αίτηση τον Αύγουστο) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 23.

Η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων στις 60 για τους οικονομικά αδύναμους δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μπορούν όμως να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε που δημιουργήθηκαν.

-Διακανονισμός οφειλών σε 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Πιθανότατα στο μέλλον να τροποποιηθεί και ο νόμος αυτός ώστε να μειώνονται και οι προσαυξήσεις.Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως των αλλαγών αφορά στα όρια των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπήρχαν πριν.Και στις δύο περιπτώσεις δεν ισχύουν πια τα όρια των 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και των 75.000 για νομικά πρόσωπα, τα οποία μπορούσαν να ρυθμιστούν.


Η ένταξη στη ρύθμιση «παγώνει» τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί, ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων της θα επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.


Πηγή: euro2day.gr