Εκατοντάδες καταστήματα στους πιο εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας βάζουν λουκέτο υπό το βάρος της ύφεσης.


Η αδυναμία των τραπεζών να συντηρήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ενέσεις ρευστότητας, η δραματική κάμψη της κατανάλωσης και η μετατόπιση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα των malls οδηγούν ορισμένους από τους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας σε μαρασμό.

Μια απλή βόλτα στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας αναδεικνύει τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο και κατ’ επέκταση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη Λεωφόρο Αθαλάσσας στην οποία την εποχή που άνθιζε το εμπόριο τα σπίτια μετατρέπονταν σε χρόνο ρεκόρ σε καταστήματα, ένα στα τρία καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο.

Κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου, που άλλοτε έπαιρνε κατάστημα όποιος πλήρωνε τα πιο πολλά για αέρα, 16 καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό.

Στο πάλε ποτέ φημισμένο εμπορικό κέντρο City Plaza, μόνο στον πρώτο όροφο, έξι καταστήματα παραμένουν στα αζήτητα για μήνες.

Η αύξηση της προσφοράς κενών καταστημάτων έχει μειώσει απότομα τις τιμές των ενοικίων, αφού αρκετοί επιλέγουν να μετακινηθούν σε πιο τοποθεσίες με πιο χαμηλά ενοίκια.

«Αν και έχουν μειωθεί οι τιμές των καταστημάτων τα τελευταία δύο χρόνια από 20% -30% εντούτοις βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο χωρίς να υπάρχει κανένα κίνητρο ενοικίασης τους, λόγω της αβεβαιότητας που
επικρατεί στην αγορά», υποδεικνύει ο εκτιμητής Πόλυς Κουρουσίδης.

Στις πιο εμπορικές αρτηρίες της πρωτεύουσας Μνασιάδου, Στασικράτους και Μακαρίου, το 20% των καταστημάτων και γραφείων έχουν κατεβάσει τα ρολά, επισημαίνει ο κ. Κουρουσίδης.

«Στους συγκεκριμένους δρόμους πριν μόλις μερικά χρόνια για να ενοικιάσει κάποιος μαγαζί πλήρωνε μέχρι και €800 χιλ. αέρα. Σήμερα σε παρακαλούν για να ενοικιάσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης κρούει το καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί στο λιανικό εμπόριο τονίζοντας ότι «το 30% των καταστημάτων και γραφείων παγκύπρια έχει βάλει λουκέτο ενώ το 90% αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία αντιμετωπίζει προβλήματα».

Ο κ. Κουρσάρης χαρακτηρίζει το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί την κατανάλωση στο μαρασμό.

«Δυστυχώς βαδίζουμε με ένα χρόνο καθυστέρηση στα αχνάρια της Ελλάδας», είπε, τονίζοντας ότι «τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουμε ως ΠΟΒΕΚ τη μείωση των ενοικίων παγκύπρια κατά 30% ενώ θα θέσουμε και θέμα επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος».

Να αποφεύγεται ο πανικός

Από δικής του πλευράς ο εκτιμητής ακινήτων Λάκης Τοφαρίδης αν και αναγνωρίζει ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα στο εμπόριο γενικά συστήνει προσοχή για να μη δημιουργείται περαιτέρω πανικός στην αγορά.

«Χωρίς αμφιβολία η κρίση επηρέασε όλες τις επιχειρήσεις ειδικότερα τις μικρομεσαίες και εμπορικά καταστήματα. Όμως θα πρέπει να αποφεύγεται ο πανικός γιατί επηρεάζει αρνητικά την αγορά η οποία ήδη αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων», υποδεικνύει.


Πηγη: Stockwatch